Nie, to nie jest powtórka candy, ani tym bardziej ciąg dalszy starego posta o truskawkach. To tylko Wasza dyżurna truskawkomaniaczka i truskawkopożeraczka cieszy się, że sezon na ukochane owoce nadal trwa i urządza Przyjęcia Truskawkowe.
Truskawki to moje ukochane i ulubione owoce od dzieciństwa. Są smaczną zapowiedzią lata. Spoglądam na nie z uwielbieniem, na ich kształt, formę, drobne kropeczki, szypułki. Mają kuszący zapach i podniecający smak. Zatopienie zębów w owocu to ... pełnia smaku.
Dlaczego są z nami tak krótko ! Owszem, lubimy też kompoty, dżemy, herbatki. Mrożę sorbety w małych kubeczkach, i co roku zamrażam co najmniej 14 kg tych pysznych owoców.
Jednak truskawka prosto z krzaczka to jest to !
Tak się złożyło, że w naszej rodzinie 2 osoby mają urodziny w czerwcu + Dzień Mamy + Dzień Ojca (czasami zostaną ogrodowe resztki owoców, jeżeli aura łaskawa). Pomysł organizowania przyjęć truskawkowych nasuwa się sam. Od kiedy udało mi się kupić we włoskim sklepie (już nie istnieje) tę serwetę, mam cudne "tło" do moich biesiad.
Króluje oczywiście sernik na zimno z galaretką i ... truskawkami ! Lubią go wszyscy. Bardzo małe dzieci wprost go pochłaniają, bo jest łatwy "do spożycia", a nam dorosłym też "sam wchodzi".
Oto mój tajny przepis (mam nadzieję, że doceniacie fakt, że się nim dzielę, ha ha). Serniczek robię przez cały rok ozdabiając go np.kawałkami brzoskwiń z puszki.
Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką.
Produkty
- 2 serki (ok. 40 dkg) homogenizowane naturalne
- Pół kostki masła twardego ekstra
- Jedna szklanka cukru
- 2 jaja (jedno całe, jedno żółtko)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 2,5 łyżki żelatyny
- opcjonalnie 2 łyżki kakao
- galaretka + owoce
Masło utrzeć mikserem z cukrem, żółtkami, dodawać po trochu serek. Białko ubić na pianę.
Żelatynę zwilżyć odrobiną zimnego mleka, resztę zagotować. Spęczniałą już żelatynę zalać gorącym mlekiem, wymieszać porządnie, aż się rozpuści. Po przestudzeniu dodać żelatynę do ciasta. Na koniec całość delikatnie wymieszać z ubitym białkiem. Można wrzucić rodzynki, kawałki twardej galaretki lub całe truskawki.
Można też połowę ciasta wlać do
małej tortownicy i wstawić do lodówki. Do drugiej części dodać kakao. Na zastygłą, białą część wlać ciemną. Po zastygnięciu udekorować truskawkami i zalać galaretką truskawkową. Tortownicę wstawić do lodówki.
Smacznego !
Jak widać na zdjęciu, ja nie robię warstwy kakaowej, bo moja rodzina lubi biały serniczek.
Jeśli komuś było mało galaretki, mógł się jeszcze poczęstować truskawkami w galaretce z bitą śmietaną.
... albo świeżymi truskawkami z bitą śmietaną (uwielbiam ten widok)
lub goframi z ... truskawkami i bitą śmietaną
A to bardziej do dekoracji, miseczka - truskawka i łyżeczka przywieziona z jakiejś podróży
Zakupiłam również szczypce do usuwania szypułek z truskawek, co by oszczędzić paznokcie, ha ha
Tak miłą okazję do spotkania trzeba było uczcić winkiem musującym tu ... uwaga, uwaga - truskawkowym !
Dla dzieci - wersja koktajlowa
lub herbatka truskawkowa w filiżankach od koleżanki, która WIE o moim bziku
Kupowałam, co się dało, w kształcie i formie truskawki, ale niewiele się dało.
Nie tylko na stole było truskawkowo, nad głowami też
Gdy zbliżał się czerwiec, pospieszyłam z wykonaniem świeczników. Odzyskane po wypalonych świecach szklane pojemniczki okleiłam białym papierem ryżowym + serwetkowy motyw truskaweczek.
Jedzcie, delektujcie się truskaweczkami, bo są z nami tak krótko !
Pozdrawiam truskawkowo i obiecuję, że następny post truskawkowy pojawi się ... dopiero za rok :)
Umbrelka